RSA History

Societatea Romana de Statistica a fost creata, in anul 1937, cuaportul unor personalitati care au contribuit la progresul, perfectionarea si modernizarea statisticii romanesti.Initiativa infiintarii Societatii Romane de Statistica, asociatie care si-a propus sa desfasoare in mod organizat o intensa activitate profesional – stiintifica, a apartinut unui grup de oameni de seama, din care facea parte Dimitrie Gusti – renumit sociolog si filozof. La adunarea generala de constituire a fost luata hotararea ca Societatea Romana de Statistica sa functioneze in Splaiul Unirii nr. 20 din Bucuresti, la sediul Institutului Central de Statistica.

Societatea Romana de Statistica a fost inscrisa in Registrul persoanelor juridice (Decizia de functionare nr. 2236/23.06.1937 a Tribunalului Ilfov.)

Acad. prof. Dimitrie Gusti (1880 – 1955) a fost primul presedinte al Comitetului de directie al Societatii Romane de Statistica. Dimitrie Gusti a realizat o legatura permanenta intre statistica propriu zisa si monografia sociala ca metoda de cercetare. Programul de cercetare monografica a satului romanesc (cercetare inceputa in anul 1925) s-a desfasurat cu rezultate remarcabile pana in anul 1946.

Dimitrie Gusti a infiintat Muzeul Satului si a condus Scoala monografica din Bucuresti, devenind ulterior membru al Academiei Romane. Prin scoala monografica, sociologia romaneasca a cunoscut un meritat prestigiu international. La Scoala prof. Gusti s-a organizat efectuarea Anchetei “60 de sate romanesti” – cercetare comparativa, bazata in mare masura pe date si informatii statistice.
In activitatea profesional stiintifica desfasurata, Dimitrie Gusti a elaborat o serie de lucrari si studii pe baza cercetarilor intreprinse in diferite domenii: Scrieri sociale, politice si economice (1940), Pagini alese, Teoria monografiei sociologice si altele.

 

Dintre personalitatile care au facut parte din Comitetul de directie al S.R.S., s-au remarcat:

 • Dr. Leonida Colescu (1872 – 1940) – vicepresedinte. Leonida Colescu a fost conducator al Institutiei Centrale de Statistica o lunga perioada de timp (1899 – 1922), membru al Institutului International de Statistica (1910), profesor la Scoala Superioara de Statistica (1930). Prin intreaga sa activitate – vasta si complexa, ca reputat economist, statistician, demograf, editor si publicist, dr. Leonida Colescu ramane o personalitate reprezentativa a statisticii romanesti.
 • Dr. Sabin Manuila (1894 – 1964)secretar general. Reputat demograf, dr. Sabin Manuila a condus Institutul Central de Statistica intre anii 1934 – 1947, institutie devenita de mare importanta pentru statul roman modern, elaborand cercetari stiintifice cu caracter interdisciplinar. Ales membru corespondent al Academiei Romane, la 1 iunie 1938, dr. Sabin Manuila a fost recomandat si caracterizat de prof. Dimitrie Gusti ca: “organizatorul statisticii stiintifice in Romania”. Dr. Sabin Manuila s-a ocupat de organizarea tehnica a Recensamintelor populatiei din anii 1930 si 1941, indeosebi de cel de la inceputul anilor ’40 lucrari statistice de referinta, utile pentru conducerea statului.
  In unele din documentele existente la “Arhivele statului” (Fond arhiva, S. Manuila/1937), se prevede:
  “Se infiinteaza Asociatia cu denumirea Societatea Romana de Statistica, care este o organizatie stiintifica de educatie si propaganda, cu scopul de a incuraja cercetarile stiintifice cu carácter statistic si in special cele privitoare la cunoasterea tarii romanesti. Societatea va stimula investigatiuni cu carácter tehnic si practic, colaborand la castigarea interesului opiniei publice pentru orice cercetare statistica. Pastreaza contact permanent cu organele similare din strainatate, raspandind in tarile straine datele privitoare la starile si manifestarile caracteristice tarii noastre. Societatea Romana de Statistica va colabora cu toate serviciile publice de statistica din tara, mijlocind o apropiere intre serviciile publice de statistica si organizatiunile particulare de orice fel si stabilind intre ele raporturi de incredere reciproca”.

 

Din grupul celor care au initiat infiintarea Societatii Romane de Statistica au facut parte alte numeroase personalitati cu merite deosebite pentru activitatea stiintifica si profesionala desfasurata.

 • Dr. Anton Golopentia (1909 – 1951) a fost o personalitate stiintifica complexa. A ocupat functia de director general, conducand Institutul Central de Statistica (in perioada 1947 – 1948). A colaborat cu Dimitrie Gusti la elaborarea de studii de sociologie si filozofie. Anton Golopentia a fost membru fondator al revistei “Geopolitica si Geoistoria”.
 • Acad. prof. Nicolas Georgescu – Roegen (1906 – 1994), cercetator in domeniul statisticii matematice si eminent economist. Nicolas Georgescu – Roegen s-a remarcat prin elaborarea si publicarea unor lucrari originale in domeniul statisticii matematice, a lucrat in Institutul Central de Statistica, a fost profesor (in perioada 1932 – 1946) la Scoala de Statistica condusa de Octav Onicescu, si profesor in strainatate (1947 – 1976).

 

La Societatea Romana de Statistica, au aderat dupa infiintare, numeroase personalitati stiintifice cu merite deosebite in activitatea profesionala, dintre care sunt de mentionat:

 • Dr. Virgil Madgearu (1887 – 1940) – economist si sociolog, profesor de economie politica si alte discipline (perioada 1916 – 1940). Virgil Madgearu a avut o contributie importanta la dezvoltarea stiintelor economice, considerand ca pentru cercetarea procesului de evolutie a economiei romanesti trebuie folosite metode statistice, cercetari conjucturale si monografice. A elaborat si publicat lucrari si studii numeroase cu privire la evolutia economiei romanesti; criza economiei mondiale; politica financiara si comertul exterior; problemele agrare; a bancilor si creditul etc.
 • Prof. Henri H. Stahl (1901 – 1991), sociolog, jurist si economist. Membru marcant al Scolii sociologice de la Bucuresti, a publicat o serie de lucrari importante ca de exemplu: Contributii la studiul satelor si Tehnica monografiei sociologice.
 • Mircea Vulcanescu (1904 – 1952), economist, sociolog si filozof. Vulcanescu a fost un colaborator apropiat al profesorilor Dimitrie Gusti, H.H. Stahl si a lui Anton Golopentia, al altor personalitati, contribuind la aparitia unor lucrari si reviste de valoare: Enciclopedia Romaniei, si altele.
 • Acad. prof. Gheorghe Mihoc (1906 – 1981), matematician, membru corespondent al Academiei Romane din anul 1955 si membru titular in anul 1963, presedinte al Academiei Romane in anii 1980 – 1981, autor a unor importante lucrari de statistica matematica si probabilitati. Prof. Gheorghe Mihoc a condus Instututia Centrala de Statistica in perioada 1948 – 1951.
 • Acad. Grigore Moisil (1906 – 1973), matematician, membru al Academiei Romane, cu o contributie insemnata la introducerea si folosirea primelor masini electronice de calcul in tara noastra. Grigore Moisil a elaborat lucrari esentiale in algebra, analiza matematica etc.
 • Acad. prof. Mircea Biji (1910 – 1992), a fost membru al Academiei Romane, a condus Institutia Centrala de Statistica in perioada 1962 – 1965, a fost decan al Facultatii de Statistica din Bucuresti. Sub redactia Prof. univ. Mircea Biji a fost editata in anul 1962 o lucrare de mare utilitate: “Dictionarul statistic-economic” destinat unor categorii de beneficiari din diferite domenii. Mircea Biji a scris numeroase lucrari si articole cu deosebire din statistica teoretica. În anul 1963 a publicat in colectiv, Statistica teoretica – curs valoros, reeditat in anul 1973.
 • Acad. Octav Onicescu (1892 – 1983), matematician, statistician si filozof. Membru titular al Academiei Romane (1965); membru corespondent din 1933, membru al Institutului International de Statistica (1935). Octav Onicescu este creator al Scolii romanesti de teoria probabilitatilor (impreuna cu Gheorghe Mihoc). A infiintat si condus in 1930 Scoala de statistica, transformata in Institutul de Statistica. Cariera didactica universitara din 1920, rector al Centrului International de stiinte mecanice – Italia (1968). Lucrari elaborate: “Calculul probabilitatilor”; “Mecanica statistica”; “Elemente de statistica informationala cu aplicatii” si altele. Academicianul Octav Onicescu a creat si condus la Directia Centrala de Statistica, Seminarul Stiintific National care ii poarta numele.

 

Reluarea activitatii S.R.S., revigorare si perspective – statisticieni de elita in prim planul actiunilor

Societatea Romana de Statistica a avut o situatie similara, de intrerupere a functionarii ca si Asociatia Generala a Economistilor din Romania (AGER). Ambele asociatii profesional stiintifice si-au reluat activitatea dupa 1990. Pentru renasterea Societatii Romane de Statistica au actionat mai multe personalitati din randul statisticienilor, economistilor si al cadrelor didactice. S-a pledat intens pentru reluarea desfasurarii in mod organizat a relatiilor de colaborare cu scopul de a continua traditia si realizarile din activitatea profesional – stiintifica, contribuind la cresterea prestigiului statisticii romanesti pe plan intern si international. Actiunile intreprinse de grupul de statisticieni cu experienta si de alte persoane cu initiativa, s-au finalizat dupa cativa ani, fiind actualizata situatia de persoana juridica a asociatiei (Decizia civila nr. 194 din 24.11.1997 a Curtii de Apel Bucuresti).

Din Comitetul de initiativa pentru renasterea Societatii Romane de Statistica au facut parte cunoscuti statisticieni, majoritatea fosti conducatori ai Institutiei Centrale de Statistica: prof. Constantin Ionescu, dr. Nicolae Ionescu, dr. Alexandru Radocea, prof. Mircea Bulgaru, prof. George Retegan, Marin Stanica, dr. Ion Pacuraru, dr. Aurel Vainer, cat si o serie de cadre didactice din invatamantul statistic universitar, profesorii: Paul Wagner, Eugen Tiganescu, Traian Baron, Elena Biji, Gheorghe Vasilescu si altii. Din grupul de initiativa pentru reluarea activitatii Societatii Romane de Statistica au facut parte o serie de statisticieni cunoscuti care s-au detasat prin activitatea practica desfasurata, cat si in invatamantul universitar, dintre care:

 • Prof. univ. dr. Constantin Ionescu, conducatorul Institutiei Centrale de Statistica in perioada 1965 – 1970. Constantin Ionescu a obtinut in anul 1953 titlul de doctor in economie si ulterior titlul de doctor docent. Din anul 1954, desfasoara o intensa activitate didactica universitara si de cercetare, ca profesor la Academia de Studii Economice din Bucuresti. A fost director la Centrul de Sociologie al Academiei Romane. Este membru fondator al Asociatiei Generale a Economistilor din Romania. A coordonat si a contribuit la aparitia Dictionarului Statistic Economic (1969) mult apreciat si in prezent. Lucrarea elaborata de prof. Constantin Ionescu, “Dinamica structurii sociale a populatiei” a primit premiul Academiei Romane. Prof. Constantin Ionescu a indeplinit functia de Secretar general al Senatului Romaniei si a fost nominalizat “Om al anului 2002” de Consiliul de conducere al Institutului International de Cercetare – American Biographical Institute. Este autor a numeroase lucrari publicate in tara si strainatate.
 • Dr. Ion Pacuraru, a actionat intens la inceputul anilor ‘90 pentru reluarea activitatii profesional-stiintifice in mod organizat in cadrul Societatii Romane de Statistica. A elaborat si publicat importante studii si articole de specialitate cu deosebire din domeniul resurselor de munca, a populatiei ocupate etc. Ion Pacuraru a indeplinit in perioada 1997 – 2004 functia de Secretar general al Societatii Romane de Statistica fiind unul din cei mai activi si perseverenti membri.
 • Dr. Ionescu C. Nicolae – fost director general al Directiei Centrale de Statistica (1984 – 1990). A indeplinit in cadrul Institutiei Centrale de Statistica si in alte institutii, in perioada 1951 – 1994, diferite functii: economist, sef de serviciu, director adjunct, director, expert etc. A realizat lucrari valoroase: Raportul Dezvoltarii Umane in Romania (in colaborare), Manualul despre statistica stiintei si tehnologiei etc. A publicat o serie de articole si studii, a fost secretar general la Consiliul de Stiinta si Tehnologie.
 • Prof. univ. dr. Mircea Bulgaru – a indeplinit functia de presedinte al Societatii Romane de Statistica in perioada 1997 – 2004. A fost director general adjunct la Directia Centrala de Statistica, prim prorector si profesor titular la Academia de Studii Economice. Mircea Bulgaru este membru al Institutului International de Statistica si al Uniunii Internationale pentru Studiul Stiintific al Populatiei.Prof. Mircea Bulgaru a devenit cunoscut prin articolele de calitate si cartile scrise, fiind autor al volumelor: “Dreptul de a manca”; “Mileniul III disperare si speranta” si alte. Lucrarea “Dreptul de a manca” a primit premiul Academiei Romane.
 • Dr. Alexandru Radocea – fost presedinte al Institutului National de Statistica in perioada 1992 – 1997. Alexandru Radocea este doctor in economie, absolvent al Facultatii de Statistica din anul 1957, autor a numeroase articole si studii de specialitate. A parcurs toate treptele ierarhice in activitatea practica: inspector raional si regional, sef serviciu, director, vicepresedinte si presedinte al Institutului National de Statistica. Alexandru Radocea a facut parte din grupul celor care au initiat reluarea activitatii Societatii Romane de Statistica la inceputul anilor ’90 impreuna cu prof. Mircea Bulgaru, dr. Ion Pacuraru si alti statisticieni.